Vorming-opleiding

Jezelf regelmatig bijscholen en stilstaan bij wat je nodig hebt om je loopbaan in de goede richting te sturen, is essentieel om bij te blijven. In de sector podiumkunsten kan je opleidingen volgen bij het sociaal fonds van de podiumkunsten. Het sociaal fonds heeft een heel gediversifieerd aanbod: opleidingen rond leidinggeven, omgaan met stress, informaticatoepassingen, communicatie, photoshop, omgaan met conflicten, ... Je organisatie kan ook opleidingen van het fonds laten doorgaan in de organisatie zelf, zodat jij en je collega's je niet hoeven te verplaatsen.

Vind je je gading niet in het uitgebreide aanbod, dan kan je een opleidingspremie aanvragen om een opleiding te bekostigen die je elders volgt. Een organisatie kan zo tot 600 euro per jaar per werknemer terugkrijgen.

Het fonds heeft ook een eigen centrum voor loopbaanbegeleiding. Bij INTER.MEZZO kan je met loopbaancheques loopbaanbegeleiding volgen. INTER.MEZZO richtte zich eerst voornamelijk naar artiesten. Nu kunnen ook andere functiegroepen en flexwerkers hier terecht.

ACV Puls heeft ook een eigen centrum voor loopbaanontwikkeling. Ook daar betaal je met loopbaancheques.

De Vlaamse Overheid heeft het systeem van loopbaancheques uitgewerkt. Werknemers en zelfstandigen kunnen via de VDAB loopbaancheques bestellen die recht geven op loopbaanbegeleiding door een erkend loopbaancentrum. In een periode van 6 jaar heeft een medewerker recht op 2 loopbaancheques, geldig voor 8 uur loopbaanbegeleiding met een totale kostprijs van €80. Alle informatie over loopbaancheques is terug te vinden op de site van de VDAB.