Vlaanderen excelleert?! Het nieuwe boek van Ine Hermans en Robrecht Vanderbeeken.

Ine Hermans, vakbondsverantwoordelijke voor cultuurwerkers bij ACV Puls laat een nieuw boek: "Vlaanderen Excelleert?!" op ons los. In dit manifest voor protest verzamelt ze samen met Robrecht Vanderbeeken van ACOD Cultuur heel wat kritische stemmen op het beleid van de vorige en de huidige Vlaamse regering.

‘Vlaanderen. Verbeelding werkt.’ Met deze slogan voerde de Vlaamse regering begin 2014 een nieuwe huisstijl in om het merk Vlaanderen modern in de markt te zetten. De huisstijl was voorzien voor de periode 2014-2020. De heraldische leeuw, die volgens marktonderzoek van het ingehuurde reclamebureau agressief overkomt, kreeg een cutting edge-update: de rechterhelft van de kop is in het nieuwe leeuwenlogo weggelaten. Het brede en solidaire protest dat als reactie op de cultuurstrijd van cultuurminister Jambon op gang kwam, koos inzake beeldvorming ook voor een grafische update van de Vlaamse huisstijl: de onderste helft van foto’s, afbeeldingen en affiches werd uit protest met censuurgeel bedekt. Het is de beeldtaal van een aanklacht van onderuit.

Dit boek brengt een tableau-vivant van protesten die nog niet op hun einde zijn. Want actie loont, samen reageren heeft impact. Minister Jambon draaide bij wat de projectsubsidies betreft. Maar de reden van het protest: we willen geen censuur op cultuur, politiek moet cultuur niet willen recupereren voor nationalisme is er nog steeds. Wij staan voor een andere boodschap.

Hermans en Vanderbeeken konden rekenen op gastbijdrages van oa. Sacha Dierckx, Stijn De Paepe en Gaea Schoeters. Het boek is beschikbaar in de loop van november, meer info? Klik hier!.