Vaarwel papieren rompslomp, welkom artist@work!

Het elektronische platform artist@work werd vandaag, 8 mei 2019, gelanceerd. We trokken vanmorgen naar de persconferentie waar Maggie De Block, minister van sociale zaken, en Sven Gatz, minister van cultuur, een woordje uitleg gaven over de lancering van dit nieuwe platform.

Maggie De Block: “Kunstenaars zijn vrije vogels en moeten dit ook blijven. Maar natuurlijk moeten zij ook wel van sociale bescherming kunnen genieten, en dit kan enkel door administratief in orde te zijn. “

Met artist@work wil Maggie De Block de papieren rompslomp voor artiesten vereenvoudigen en een makkelijk overzicht bieden van de geregistreerde prestaties.

Welke functies vind je terug op artist@work?

Wie een artiestenvisum of kunstenaarskaart wil aanvragen kan momenteel al terecht op www.artistatwork.be. Voor de digitale aanvraag van een zelfstandigheidsverklaring is het nog even wachten tot juni 2019. Dan zal ook deze functie beschikbaar zijn.

De website bestaat uit een informatief gedeelte en het platform. Je kan op het platform onder andere inloggen met een kaartlezer en je identiteitskaart of via de itsme app.

Naast de aanvraag van een kunstenaarskaart of kunstenaarsvisum kan je hier ook terecht voor verlengingen en aanvragen voor de toevoeging van activiteiten. Je kan je aanvraag steeds opvolgen. Als je een kunstenaarskaart aanvroeg vul je na een gunstig antwoord je prestaties ook digitaal in. Bij elke ingevoerde prestatie kan je een attest afdrukken als bewijs voor je opdrachtgever.

Artist@work geeft je telkens een overzicht van je geleverde diensten, je reeds ontvangen vergoedingen en houdt bij wanneer de drempel voor de kleine vergoedingsregeling bereikt is.

Wat als je al een kunstenaarskaart hebt?

Als je momenteel al over een kunstenaarskaart beschikt zal je voorlopig de papieren versie verder moeten gebruiken. Kort voor de vervaldatum van je kaart kan je wel een verzoek tot verlenging indienen op het platform. Binnenkort worden de reeds uitgegeven kaarten aan het systeem toegevoegd. Maar dit zal nog enkele maanden in beslag nemen. Verder wordt er nog gewerkt aan een duidelijke regelgeving om de overstap naar de digitale versie sneller mogelijk te maken.

Is het elektronische systeem verplicht?

Wie de voorkeur geeft aan het papieren systeem kan dit nog steeds gebruiken. Artist@work is ontwikkeld om de administratie voor kunstenaars te vereenvoudigen maar je bent niet verplicht er gebruik van te maken. De twee systemen kunnen niet door elkaar gebruikt worden. Als je begonnen bent met het invullen van een prestatieoverzicht op papier, dan moet je dit verder invullen. Wie elektronisch zijn aanvraag indient, zal voortaan elke prestatie elektronisch moeten invoeren.