Personeel Toneelhuis vreest voor sociaal bloedbad na negatief subsidieadvies

Het Toneelhuis dreigt haar subsidies voor de periode 2023-2027 te verliezen. Hun dossier kreeg een negatief advies van de beoordelingscommissie. Die stond natuurlijk voor een onmogelijke opdracht. Door besparingen op het budget zijn er onvoldoende middelen om alle waardevolle projecten te steunen.

Bij het Toneelhuis nam de Raad van Bestuur een groot risico door recent een nieuwe zakelijke leider van buiten de sector aan te stellen. Deze had daardoor onvoldoende tijd om zich in te werken, met het gekende resultaat als gevolg. Het personeel maakt zich grote zorgen over het sociaal drama dat het wegvallen van de subsidies zou betekenen. Bij de vorige (positieve) subsidieronde kreeg het Toneelhuis, als één van de grootste huizen in het Vlaamse theaterlandschap drie miljoen euro aan subsidies.

Ondertussen deden de artistiek en algemeen directeur een stap achteruit. Ze werden vervangen door de vijf makers van de artistieke kern. Samen willen zij proberen om het tij nog te keren.
ACV Puls wordt nu ook als sociale partner betrokken bij de verdere ontwikkelingen. Het project bij Toneelhuis is absoluut waardevol om verder te zetten.

ACV Puls pleit voor een injectie aan noodmiddelen in de cultuur. Er is een snelle oplossing nodig voor Toneelhuis en andere huizen in dezelfde situatie. De cultuurwerkers hebben de afgelopen jaren genoeg meegemaakt. Het is nu tijd om hen een hart onder de riem te steken zodat ze kunnen blijven doen waar ze goed in zijn.