Neem mee deel aan het protest van 'State of the Arts' op donderdag 28 november!

Het platform ‘State of the Arts’ roept op om te protesteren op donderdag 28 november. (Bekijk hier het facebook event). Er wordt verzameld om 10u aan Brussel-Centraal. De optocht vertrekt om 10.30u. naar het Vlaamse parlement. Om 11u. begint de commissie cultuur. De beleidsnota cultuur van Minister Jambon zal dan besproken worden. De stemming is voor halfweg december. Een delegatie van de betogers zal opnieuw de commissie volgen vanop de bezoekersplaatsen.

logo cultuurvakbond this is our culture

Het is de bedoeling dat de optocht nu verruimd wordt naar andere cultuurwerkers en andere sectoren. Ook de werknemers en freelancers in de cultuurhuizen zullen de besparingen voelen. 3 of 6% verliezen van je budget is voor de vele, vooral kleine, organisaties die de sector rijk is een zware slag. Ook zullen de middelen niet geïndexeerd worden. Veel cultuurhuizen hadden het nu al moeilijk. Dit is niet de eerste besparing is, maar eerder de zoveelste op rij. Nog meer realiseren met minder is geen optie. 1 op de 4 medewerkers dreigt volgens het sectorale onderzoek uit 2016 naar werkbeleving binnen de zes maanden uit te vallen wegens burn-out. Iedereen kent een collega die ziek thuis zit, iedereen ervaart te veel stress, en iedereen kent collega’s die vermoeid de sector verlaten. Het aantal tijdelijke contracten neemt toe, de werkonzekerheid is groot.

Daarom deze expliciete oproep. De besparingen in cultuur zijn niet te rechtvaardigen. Het verzet groeit aan en verruimt zich naar de sociale sector.

ACV Puls diende op vrijdag 15 november een stakingsaanzegging in voor de sector podiumkunsten en muziek, later ook in de socio-culturele sector. Dit geeft iedere medewerker in de sector het recht om te staken om deel te kunnen nemen aan deze actie. De staking is een middel geen doel op zich. Leden die inkomensverlies lijden door mee actie te voeren kunnen bij ons een stakersvergoeding aanvragen met een stakerskaart. Als je zes maanden lid bent dan bedraagt deze 30 euro, ben je op de dag van de actie tussen de 3 en de 6 maanden lid dan krijg je 15 euro. We zijn ook aanwezig op de actie, spreek ons aan of contacteer ons.