Helpen in de zorg? Dat kan!

Wil jij ook helpen?

De cultuursector moet opnieuw dicht. Noodgedwongen zitten vele medewerkers nog steeds of opnieuw werkloos thuis. Dit terwijl de zorg- en welzijnssector om helpende handen smeekt door de coronapandemie. Daarom hebben werkgevers en vakbonden afspraken gemaakt zodat wie technisch werkloos is, in de zorg kan helpen. Je kan je kandidaat stellen via https://www.vdab.be/helpindezorg/kandidaat.

Daarna verbindt VDAB je met een tijdelijke vacature. De taken die daaraan vast kunnen hangen zijn heel gevarieerd: zo kan je bijvoorbeeld maaltijden rondbrengen, het onthaal en de begeleiding van bezoekers helpen organiseren, materiaal ontsmetten en bewoners en patiënten een zinvolle dagbesteding bezorgen. Je hoeft hiervoor geen specifiek diploma voor te leggen. Door jouw hulp creëer je ruimte voor medische zorg in het takenpakket van de professionele zorgverlener.

Je sluit een tijdelijke arbeidsovereenkomst af, je loon is bepaald door barema’s en je relevante anciënniteit en je geniet van alle loon-en arbeidsvoorwaarden die er in de sector zijn afgesproken.

Wat met mijn tijdelijke werkloosheidsuitkering?
Op de dagen dat je werkt, ongeacht het aantal uren, kan je niet genieten van een tijdelijke werkloosheidsuitkering. Breng je ACV-dienstencentrum op de hoogte van je werkdagen.

Wat als mijn oorspronkelijke werk terug opstart?
Als je tijdelijke werkloosheid afloopt doordat je werk terug opstart dan kan je eenvoudigweg je tijdelijke contract in de zorgsector beëindigen en je oorspronkelijke werk terug opnemen. Let erop dat deze ontbindende voorwaarde is opgenomen in je tijdelijke arbeidsovereenkomst.

Voor wie nog?
Ook werkzoekenden en studenten kunnen zich kandidaat stellen bij VDAB.

Tip:
Nog vragen over een toekomstig tijdelijk contract? Laat je tijdelijke arbeidsovereenkomst door ons nakijken alvorens je ondertekent.

Kan ik nog iets anders ondernemen tijdens mijn tijdelijke werkloosheid?
De periode van tijdelijke werkloosheid kan ook het ideale moment zijn om een loopbaanbegeleiding te volgen of je bij te scholen.
Waar kan je terecht?
https://www.hetacv.be/dienstverlening/loopbaanadvies1/loopbaancentra/cen...
https://www.podiumkunsten.be/loopbaan/loopbaanbegeleiding/intermezzo/319...
https://www.vdab.be/blijf-in-beweging
https://www.vdab.be/onlineleren