Handig stappenplan biedt hulp bij het aanvragen van uitkeringen voor cultuurwerkers

Veel cultuurwerkers (kunstenaars, technici en ondersteunende functies) werden tijdens de coronacrisis geconfronteerd met een annulering van hun prestaties. Om deze periode zonder inkomsten te overbruggen kan beroep gedaan worden op een werkloosheidsuitkering. Afhankelijk van de persoonlijke situatie bestaat dat recht uit een volledige werkloosheidsuitkering of een tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens overmacht.

Om cultuurwerkers hierbij een handvat aan te reiken van de stappen die zij moeten ondernemen om hun rechten te laten gelden, heeft ACV Puls in samenwerking met de uitbetalingsinstellingen (HVW, ACV en ABVV), Kunstenpunt, SOTA, oKo en Cultuurloket dit stappenplan uitgewerkt. Het stappenplan verschilt per soort uitkeringsaanvraag en wordt door de cultuurwerker aangevraagd.

Het richt zich daarom in eerste instantie tot de individuele cultuurwerker. Voor culturele organisaties en opdrachtgevers reikt dit stappenplan waar nodig aan welke documenten door de werkgever overhandigd dienen te worden (C4) en welke aangiftes voldaan moeten zijn (ASR Scenario 5, Dimona-aangifte).

Dit stappenplan vormt ook een handige leidraad voor kunstenaars en technici die een eerste uitkeringsaanvraag doen, eventueel in het kader van de voordeelregels in de werkloosheidsreglementering (‘het kunstenaarsstatuut’). Zij openen hun rechten via de normale procedure.

Je kan het volledige stappenplan hier bekijken.

Je vindt er alle nodige info terug voor volgende uitkeringsaanvragen: